Ryafår

Ryafåret härstammar från den svensk, norska och ryska lantrasfåren. Rya fårets återupptäckare var Axel Nilsson år 1915. Han var från ett lantbrukshem och var övertygad att ullen i gamla svenska ryor hörde till en lantras, som syntes ha dött ut. han tog sig till dalarna med göteborgsläakaren Carl Mannheimer och han hustru Maja. där mötte de ryafåren och valde ut 13 tackor, som placerades på mannerheimska gården Tjöstelsröd i Ljungskile. följdes sedan upp av makarna Wålstedt på 1920-talet

vid industrialismens genombrott hade ryafåret svårt att stå sig i konkurrensen med andra ullproducerade raser. Ryafåret är ganska småväxt och smäckert till sin karaktär gav de inte mycket kött. endast kullorna trängtade efter den lockiga och glansiga lammullen för att smyckra sina dräkter. Det blev ryafårets räddning. Sen bildades Rya klubben 1978 som åter blev Ryafårets räddning. Idag heter den Föreningen ryafåret

Rasbeskrivning

Ryafåret är en lantras som räknas till de som kallade europeiska kortsvansfåret. Ryafåret kännetecknas främst av den speciella ullen som är lång och stark men ändå mjuk. Det är ett medelstort får med relativt korta ben och rikligt med ull. den långa ullen bildar knäbyxor kring de ullfria benen. svansen är kort (ca 15cm) och ullfria likaså ansiktet, pannan, hjässan och kinder. kännetecken för rasen är hög fruktsamhet lätta lamningar och god moderskap samt en utomordentlig god förmåga att söka föda i oländig terräng. Ryafåret finns i flera färger. Det finns vita, svarta, bruna och gråa. En vuxen tacka väger runt 60-80kg och en bagge väger runt 70-100kg.

Källa från Föreningen Ryafårets avelsplan

Våra ryafår

Vi har just nu 16 rya tackor (varv av 3 är svarta, 2 bruna och resten är vita) och 5 baggar en av baggarna är på uthyrning. Ska bli kul med lite svart och bruna lamm framöver. Då vi bara haft vita lamm.

Vi mönstrar alla lamm som föds på gården och skickar in ullbedömnings prover. När vi köper lamm så är det viktigt att de har ett härstämmningsbevis och att de är meadi-visna fria och att det inte bär på fotröta. Våra tackor har alla ett härstämningsbevis och vi är med i Elitlamm. Vi tycker att det är viktigt att bevara denna underbara ras och vill avla fram finna liv djur. Vi följer föreningen ryafårets avelsråd och Vi är medlemmar och aktiva i föreningen.