Skånska blommehöns

Från den sydskånska slättbygden kommer denna vår största lantrashöna. I byarna Vomb, Tofta och Esarp hittades gårdsflockar som tillsammans utgör dagens blommehöns. Hönsrasen har fått sitt namn efter äldre skåningar som talade om dem som “di gamle blommede”.

Rasbeskrivning

Kroppsformen är rund och robust. Fjäderfärgen har fått sin karaktär av de vita fjädertopparna på olikfärgad bakgrund. Grundfärgen kan vara svart, blå (grå), vildfärgad (rödorange tuppar och bruna hönor) eller ljust gulaktig. liksom de flesta andra lantraser av höns har blommehöns en enkel och sågtandad kam. En del djur får tofs (fjäderbuske) på huvudet. Vikt höna 2-2,5, tupp 2,5-3,5 kg.

Källa från svenska lanthönsklubben

Våra höns

Vi har 7 hönor och 2 tuppar.  Vi har självklart namn på alla hönorna (Carola, Heda, Kitty, Piffy,Puffy, Gullan och blacky) Tupparna har också fått fina namn Kaj och Börje. Alla dessa höns är renrasiga och ha genbanksintyg. Dem skaffade vi sommaren 2019. Dessa får går fritt nära huset och så har dem ett stort och bra hönshus även en rastgård som de kan gå när vi inte är hemma. El så vill inte att hen ska ta dessa underbara vackra höns. Även rovfåglar som flyger omkring vill gärna ta hönsen. Man ska altid kunna ha ett inhägnat område för eventuella fågelinfluensa som kan komma. Vi följer svenska lanthönsklubben riktlinjer och är även medlemmar där. Vi låter våra höns leva ett normalt liv. Vi kläcker inga ägg i äggkläckningsmaskiner utan de ska få värpa självmant och de kycklingarna går även de vidare i avel. Vi vill få fram bra värp höns och bevara denna vackra ras.